top of page
Sök
  • Oscar Engvall

Toner i mörkret med Allmänna Sången

Uppdaterat: 18 jan.

Uppsalakören Allmänna Sången gjorde 2019 sin första konsert i kolsvart mörker. I februari är det dags för Slottsbiografen i Uppsala att mörkläggas och fyllas med publik för den fjärde upplagan av de kritikerrosade Mörkerkonserterna.


När lamporna släcks i Slottsbiografen slås synen totalt ur spel. Hur nära du än ser på dina händer finns inte en tillstymmelse till ljus eller rörelse. Plötsligt hör du musik — sången rör sig förbi och runtom dig, och plötsligt sitter du mitt i kören.


Utspridda längs väggarna är Allmänna Sångens cirka femtio korister, som på Mörkerkonserterna framför en särskilt bred repertoar i olika stilar och sammansättningar. I mörkret kan damkör, manskör och blandad kvartett plötsligt brytas av mot dunder och brak, eller en dikt från tvärs över rummet. För Mörkerkonserten är ingen vanlig körkonsert; publiken kan aldrig veta vad som kommer härnäst, kören kan inte förlita sig på dirigenten för tempo, och inte heller några noter för musiken. Rösten, kroppen och vad de vågat ta med sig in i den mörka salen är vad de har att tillgå. Koristen Oskar Wetterqvist har varit med sedan den andra upplagan år 2020:"För oss som korister är Mörkerkonserterna ett eldprov av samsjungenhet, gemensamt musicerande och rytmisk konsekvens." Det är, som han uttrycker det, att sjunga utan "visuella stödhjul".


Initiativtagaren tillika dirigenten Maria Goundorina beskriver idén bakom Mörkerkonserten som en reaktion mot det visuella. Goundorina har medverkat och suttit i juryn på flera körtävlingar och har på senare år sett koreografi och visuella inslag ta en allt större plats i körframträdanden. Genom Mörkerkonserten har Allmänna Sången och Goundorina i stället utforskat vad som händer med konsertupplevelsen när man inte kan se, och experimenterat

med olika typer av ickevisuell kommunikation och ljudilllusioner.


Dirigenten Maria Goundorina, 2021

Mörkerkonserterna går den 24:e till 25:e februari i Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6D i Uppsala. Under osynlig ledning av Maria Goundorina.


Biljetter går att köpa via tickster.

Ordinarie pris 380kr.

Student & Ungdom 7-18år 250kr.

Lördag 24/2 kl. 15:00 och 17:00,

Söndag 25/2 kl. 15:00 och 17:00


För mer information och/eller biljetter till recensenter, kontakta:

Oscar Engvall, Kommunikatör

pr@allmannasangen.se ,  0700928054


Allmänna Sången är Skandinaviens äldsta akademiska kör, grundad 1830. Kören omstöptes år 1963 från manskör till blandkör och är idag en av Sveriges mest ansedda blandade ensembler. Även en ideell förening som genom ständig utveckling och strävan mot nya uttryck skapar nya förutsättningar för körsången i Sveriges kulturliv.
39 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Allmänna Sången låter inte tonerna sluta sväva

Efter en lång tid utan livekonserter så är Allmänna Sången tillbaka med musik som spänner från de djupaste avgrundstonerna till fåglarnas kvitter. Under kvällen kommer vinnarstycket från Allmänna Sång

Comments


bottom of page