top of page

HISTORIA

Allmänna Sången

Allmänna Sången från Uppsala räknas till Sveriges främsta körer.
Ett kvitto på det fick kören senast i tävlingen International Choral Competition Gallus i Maribor, Slovenien. Dessförinnan har kören vunnit E
uropean Grand Prix 2005, Europas främsta körtävling. Dessa vinster har givit gensvar i Musiksverige och etablerat Allmänna Sången som en av de främsta blandade ensemblerna i landet. De har också inneburit att kören har tagit titlar i alla internationella tävlingar man ställt upp i sedan 1992.

Allmänna Sången är en attraktiv samarbetspartner för landets toppmusiker. Under senare år har artister som Peter Mattei, Karl-Magnus Fredriksson, Kr
oumata och Magnus Lindgren samarbetat med kören på scenen och på skiva.

Från manskör till blandad

Allmänna Sången är Skandinaviens äldsta akademiska kör, grundad 1830 som manskör. Kören lade under sina tidiga år grunden för många studenttraditioner som lever än idag i Uppsala. År 1963 omstöptes Allmänna Sången från manskör till en blandad ensemble. I dag är den formella kopplingen till universitetet borta, även om kören fortfarande vårdar de akademiska traditioner som den grundlade. Exempelvis kan svenska radiolyssnare  sedan många år höra vårsånger från Gunillaklockan vid Uppsala slott med Allmänna Sången på Valborgskvällen.

 

Allmänna Sångens repertoar är bred och väl förankrad i konstmusiken, från renässans till nutid, men man räds inte heller att ge sig in i nya genrer, som exempelvis storbandsjazz i Nordic Big Band Inferno 2016. Kören premierar ofta nyskriven musik och har de senaste åren uppmärksammat musik av samtida kvinnliga tonsättare, något som resulterade i skivan Femina Moderna (2016) och tonsättarpriset Allmänna Sången and Anders Wall composition Award. Körens klang har en ungdomlig fräschör som speglar den ganska låga medelåldern, utan att brista i professionalitet. Uppsalas rika musikliv och körtradition har länge varit en bra rekryteringsbas och duktiga sångare sällar sig varje år till kören.

Allmänna Sången har på senare år gjort många framträdanden i utlandet, ofta på inbjudan tack vare det goda ryktet. I oktober 2011 spelade Allmänna Sången in filmmusik till den kinesiska storfilmen 'The Flowers of War' och turnerade i Kina i september 2012. 2014 bjöds kören in att resa till Moskva, och gjorde där konserter bland annat på historiska muséet vid Röda torget och i Tjajkovskijkonservatoriets stora sal. 2016 reste kören till Namur i Belgien tillsammans med en delegation från Uppsala för att delta i den regionala festivalen Fêtes de Wallonie.

På Grammisgalan 2009 vann Allmänna Sången tillsammans med Anders Widmark en grammis i kategorin ”Årets klassiska” för albumet Resonanser.

I januari 2010 tog Maria Goundorina över som Allmänna Sångens sånganförare efter Cecilia Rydinger

Kronprisessans beskydd

Allmänna Sångens beskyddarinna är HKH Kronprinsessan Victoria. Detta glädjande besked mottog kören den 12 mars 2005 - Victorias namnsdag - då kören fick ta del av det brev som ställts till Allmänna Sångens dåvarande hedersordförande professor Bo Sundqvist, numera rektor emeritus för Uppsala Universitet. 

bottom of page