top of page

Vinnaren av Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award 2019 är korad. Den välrenommerade juryn har granskat bidrag från 16 olika länder, och utsett vinnaren Eva Holm Foosnæs från Norge. I sitt stycke “The Black Monkey” har hon utgått från Katherine Mansfields dikt med samma namn. Prisutdelningen och uruppförandet av vinnarstycket kommer att äga rum i Uppsala den 25 maj 2019 under Allmänna Sångens årliga vårkonsert. Priset uppgår till 50 000 kr, diplomering samt utgivning av stycket av Gehrmans Musikförlag.

Juryns motivering​

“Med ett väldigt fint öra för de olika karaktärerna och stämningarna i texten har Eva Holm Foosnæs skapat en imponerande dramatisk komposition med en god känsla för musikalisk form samt med en humoristisk ton. Kompositionen uppvisar en blandning av traditionell harmonik och mer ovanliga element såsom intressanta glissandi och taleffekter. Tonsättaren använder den blandade körens resurser på ett mycket begåvat sätt och ger plats för alla 8 stämmor att synas och höras under verkets gång. Genom att undvika alla extremer i notation och röstanvändning har Eva Holm Foosnæs skapat en mycket användbar komposition som kommer att vara tillgänglig för många blandade körer världen över.”

 

 

Tonsättaren

Eva Holm Foosnæs är ursprungligen från Steinkjer, Norge. Hon är utbildad till pianist och kompositör vid Musikkonservatoriet i Trondheim, vid Conservatorio di Musica di Perugia, Italien, samt Robert Schumann Hochschule für Musik i Düsseldorf, Tyskland.

Idag är hon verksam i Trondheim som frilansande arrangör, tonsättare, repetitör och ackompanjatör. Eva är dirigent för den prisbelönta kammarkören Aurum, som främst arbetar med nyskriven skandinavisk musik. Hon är även konstnärlig ledare för Opera di Setra and Oslokspelet i Tylldalen.

Som kompositör har hon skrivit mest musik för kör, men även för scen, opera och teater, däribland för Propellen Teater, Trøndelag Teater och Lillehammer Litteraturfestival.

Vinnarstyckets text

The Black Monkey är baserad på Nya Zeeländska Katherine Mansfields (1888-1923) dikt med samma namn. För tonsättaren beskriver dikten en liten flicka, Babbles, kallad så på grund av sitt "babblande". Istället för att lyssna på sina föräldrar vid läggdags får hon flera infall, som om hon var styrd av en "svart apa". För Eva blev den svarta apan i dikten en symbol för en flickas uppror, förklarar Eva.

 

 

Ord från vinnaren

“Mitt hjärta brinner för körsång, såväl som dirigent, kompositör, som utövare och åhörare. Vår långa tradition som körnationer här i Skandinavien är något att vara stolta över. Det är därför extra fint att det finns eldsjälar som Allmänna Sången som arrangerar och organiserar en tävling för kvinnliga kompositörer. Det är mig en stor glädje och ära att få motta priset. Tack!”

 

 

Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award

Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award arrangerades första gången år 2013 då Allmänna Sången firade femtio år som blandad kör. I samband med jubileet utlyste kören tillsammans med Anders Wall denna tonsättartävling som är inriktad på kvinnliga tonsättare.

 

Tävlingen har till syfte att uppmärksamma kvinnliga tonsättare och deras arbete, samt att stimulera skapandet av ny konstmusik som kan berika och utveckla vår tids körmusicerande.

Tävlingen är internationell och riktar sig mot kvinnliga tonsättare oavsett yrke eller nationalitet. Bidragen granskas av en välrenommerad internationell jury som består av framstående dirigenter och tonsättare. Detta år bestod juryn av Lone Larsen, Vaclovas Augustinas, Maria Goundorina och Robert Sund.

Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award kommer att hållas igen år 2021. För mer information, se www.allmannasangen.se, maila projektledare, eller följ oss i sociala medier.

 

Samarbetspartners

Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award har möjliggjorts genom samarbete med Gehrmans Musikförlag AB samt stöd från Kjell och Märta Beijers Stiftelse och Uppsala kommuns kulturnämnd.

Kontakt

pr@allmannasangen.se

Sebastian Ullmark, Kommunikationsansvarig

award@allmannasangen.se

Simon Arlasjö, Projektledare

IN ENGLISH

Pressmeddelande

(svenska)

Press release

(english)

bottom of page