top of page
ALLMÄNNA SÅNGEN OCH
UPPSALA INTERNATIONELLA GITARRFESTIVAL

Tangomässa Abrazo

Gitarren möter Uppsalas körtradition med Allmänna Sången, Kristin Amparo, Canorus
 

 

Det blir en magnifik final på årets Uppsala Internationella Gitarrfestival, där gitarren möter Uppsalas körtradition i Allmänna Sången och Canorus, solisten Kristin Amparo och en uppsjö av gitarrrister och musiker. Två spännande musikaliska verk: Tangomässan Abrazo och Romancero Gitano. 
På denna magnifika konsertfinal medverkar ca hundra sångare, musiker och dansare i den lika magnifika Universitetsaulan i Uppsala.
 

Tangomässan ”Abrazo” ett unikt och upplyftande verk där tonsättaren Yamandu Pontvik sammanför tangons uttryck med mässans form. Ett sinnligt möte där musik, text och dans bildar en innerligt andlig helhet. Den framförs av Allmänna Sången med solisten Kristin Amparo som medsitt artisteri, sin glädje och passion är en av Sveriges mest färgstarka sångerskor. 
-Det känns väldigt fint att sjunga Abrazo, säger musikprofilen Kristin Amparo. Musiken är vacker och passionerad. Men musiken ställer också frågor vilket skapar en längtan, som talar till mig och som jag kan relatera. En längtan efter att finna ro i sitt sinne , försoning i sin själ och hopp i sitt hjärta som människa i denna komplicerade värld. Min önskan är att rytmerna, orden och dramatiken i musiken kommer att föra oss alla till Sydamerika, om än bara för en stund!
 

Kristin Amparo fick sitt genombrott med toppliste-hiten “Din soldat” som hon skrev och framförde tillsammans med artisten Albin. Hon är också den omisskänliga rösten bakom dansmusikhiten “Dance your tears away” av John De Sohn. Kristin Amparo har arbetat med stora delar av den svenska musikeliten: Nina Persson från Cardigans, Oskar Linnros, Daniel Adams-Rey, Looptroop Rockers, Janne Schaffer och Jon Henrik Fjällgren, för att nämna några.

Vi får också uppleva den italienske tonsättaren Mario Castelnuovo–Tedescos välkända Romancero Gitano – Romska romanser – för kör och gitarr. Texterna är hämtade ur Federico Garcia Lorcas diktsamling Poema del cante jondo. 
 

- Jag ser mycket fram emot att få framföra just Romancero Gitano, säger Canorus dirigent Katarina Reineck.Det är ett fantastiskt stycke - stor dramatik och mycket dynamik. Lorcas texter associeras till jorden och hembygden men framför allt till gitarren - "när jag dör vill jag begravas med min gitarr".

 

-Jag känner mig så stolt att kunna skapa denna unika musikaliska samarbete med Uppsalas körer. Båda verken handlar på sitt sätt om sökandet och identitet. Båda tar oss nyfikna mot ett möte med olikheten, Säger festivalchefen Klaus Pontvik. Vi är också tackamma för supporten från  samarbetspartners för denna konsert Uppsala Universitet och Svenska Kyrkan.

 


 

Samarbetspartners för denna konsert är Uppsala Universitet och Svenska Kyrkan.

 

Medverkande 
Körer: Allmänna Sången under ledning av Maria Goundorina.

Canorus under ledning av Katarina Reineck.

 

Sångsolister: Kristin Amparo
Karin Ingebäck, Håkan Ekenäs, Martin Åsander 

Gitarrister: Anders Emtell, Marcelo Dellamea och Hugo Dellamea

Ensemble Yamandu med flera internationella toppmusiker: Eva Lindal violin I

Anna Lindal violin II, Mikael Augustsson bandoneon, Juan Mendoza Kontrabas, Ariel Sánchez slagverk.

Dansare Andrea Kuna och Emmanuel Riquelme

bottom of page