top of page
Sök
  • Karolina Jörgensen

Vinnaren av 2024 års ASAWCA
Vinnaren av Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award 2024 är korad. Efter att ha granskat bidrag från länder runt om i världen, har juryn beslutat att dela ut priset till Erika Hammarberg för hennes stycke ”En sådan kväll” efter en dikt av Solveig von Schoultz. Priset uppgår till 60 000 kr, diplomering samt utgivning av stycket av Gehrmans Musikförlag. Prisceremonin och uruppförandet av stycket äger rum vid Allmänna Sångens vårkonsert den 4 maj 2024.


Juryns motivering

”Stycket är mycket uttrycksfullt, med ett romantiskt manér som gör texten rättvisa på ett skickligt sätt. Verkets centrala musikaliska motiv upprepas på olika sätt i den välstrukturerade kompositionen. Harmonierna och deras betydelsebärande dissonanser är konstfullt utförda och flyter sömlöst in i varandra. Därigenom skapas en berättelse med många stämningar. Tonsättaren har en djup förståelse för körklang och -tekniker.”


Tonsättaren

Erika Hammarberg rör sig musikaliskt mellan jazz och konstmusik. Hennes musik kännetecknas av linjära melodier, rytmisk intensitet i flera lager och harmonik som spänner från treklanger till komplexa kluster. Hon har komponerat musik för storband, kör, kammarorkester och stråkkvartett och är konstnärlig ledare, pianist, arrangör och kompositör för storbandet Elaria Orchestra. 2022 släpptes debutalbumet Ikigai

 

Efter studier i pianopedagogik med klassisk inriktning tog Erika vägen via musikteori och arrangering till masterstudier i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för både jazzkompositörer och klassiskt inriktade lärare som Örjan Fahlström, Peter Danemo, Johan Hammerth och Ann-Sofi Söderqvist. Erika Hammarberg är lektor i komposition vid Örebro universitet. Hon är född i Umeå 1975.

 

Ord från vinnaren

– Körsång har funnits som en naturlig del i mitt musiker- och tonsättarskap ända sedan barndomen. Då mitt konstnärliga fokus ligger på att komponera för akustiska instrument, skriver jag ofta och gärna för just kör. 

– Jag vill värna om den svenska körtraditionen. Jag tror också att det är viktigt att det kontinuerligt komponeras och framförs ny, spännande körmusik i världen. Därför är detta pris ett väldigt fint initiativ för fortsatt utveckling och jag är väldigt stolt och hedrad över att få motta det! 

– Solveig von Schoultz dikt förmedlar en stark ansats och tydlig egen identitet. Från att initialt ha handlat om vila efter en lång arbetsdag, har texten för mig, gradvis gått till att handla om döden. Denna förvandling kan kanske höras i stycket och den sista färden anas mot slutet? Musikens form, klangvärld och grundansats improviserade jag fram vid pianot samtidigt som jag läste texten. Tur att jag spelade in med mobilen! 


 

Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award

Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award arrangerades första gången år 2013 då Allmänna Sången firade femtio år som blandad kör. I samband med jubileet utlyste kören tillsammans med Anders Wall en tävling för kvinnliga tonsättare.

 

Tävlingen har till syfte att uppmärksamma kvinnliga tonsättare och deras arbete, samt att stimulera skapandet av ny konstmusik som kan berika och utveckla vår tids körmusicerande.

Tävlingen är internationell och riktar sig mot kvinnliga tonsättare oavsett yrke eller nationalitet. Bidragen granskas av en välrenommerad internationell jury som består av framstående dirigenter och tonsättare. Detta år bestod juryn av Nana Forte, John Høybye, Robert Sund och Maria Goundorina.


Samarbetspartners

Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award har möjliggjorts genom samarbete med Gehrmans Musikförlag AB samt stöd från Kjell och Märta Beijers Stiftelse. 

 

Kontakt

För mer information om framtida tävlingar, besök www.allmannasangen.se, följ oss på sociala medier eller kontakta projektledaren, Karolina Jörgensen, på award@allmannasangen.se.

9 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Allmänna Sången låter inte tonerna sluta sväva

Efter en lång tid utan livekonserter så är Allmänna Sången tillbaka med musik som spänner från de djupaste avgrundstonerna till fåglarnas kvitter. Under kvällen kommer vinnarstycket från Allmänna Sång

Comments


bottom of page